W naszym obecnym świecie kobiety i mężczyźni zaczęli zwracać znacznie większą uwagę na to co jedzą. Jeszcze kilkanaście lat temu w naszym państwie istotne było przede wszystkim to, żeby dużo zjeść i być najedzonym. Posiłki były w większości wypadków tłuste i sycące i składały się przede wszystkim z ogromnej porcji mięsa , a oprócz tego ziemniaków. Dzisiaj jednak kobiety i mężczyźni już przejedli się takim jedzeniem i nie smakuje im ono już tak bardzo. Szukamy nowych możliwości, nowych smaków. Wolimy zjeść mniej, niemniej jednak zjeść smacznie i trzeba przyznać, że jest to zmiana na lepsze. Gust Polaków się zmienia, zmieniają się nawyki, zwracamy baczniejszą uwagę na to co jemy. Ponadto nasze gusta kształtują programy kulinarne, gdzie profesjonalni kucharze pokazują w jaki sposób przygotowują posiłki. Ostatnio bardzo popularnym trendem jest kuchnia molekularna. Sam rodzaj kuchni został wynaleziony już bardzo dawno, bo w 1988 roku, gdy dwóch naukowców postanowiło połączyć naukę z kuchnią i w ten sposób powstała nowa sztuka kulinarna. Do nas dociera ona dopiero teraz i staje się coraz bardziej popularna. Nie właściwie każdy natomiast może sobie pozwolić na takie eksperymenty, ponieważ jest to kuchnia wykwintna. W tym rodzaju specjalizują się prawdziwi mistrzowie kuchni. Bardzo istotne jest tutaj eksperymentowanie i bawienie się, bo jedynie w ten sposób można wyprodukować coś w rzeczywistości wyjątkowego. Z pewnością w najbliższym czasie powstanie coraz więcej restauracji oferujących kuchnię molekularną, a goście będą tam jeść faktycznie efektowne dania i desery.
Sprawdź także: smoking gun.